mai 2012

Kos


Koser seg med rottebamsen sin.

 

Koda fant kjærligheten

Full fart!

 

 

Nærmer seg!

 

 

SMASK!

 

 

På Frosken til mamma.

 

Koda sin uteplass

 

Koda sin uteplass er endelig ferdig! 

  

Håper dere alle får en fin dag!

 

Kanskje Koda kan få seg en venn

I går var var jeg, søsteren min og mamma på Sæbø Gard for å se på kaninungene som er der. Om en av dei er jente skal Koda få seg en venn. Så håper virkelig en av dei er jente sånn at Koda kan få litt selskap! Dei var så søte!

 

Håper dere alle får en din søndag!

 

Noen bilder av Koda

Photobucket

 

Noen bilder av Koda for noen dager tilbake, når det var stygt vær ute. Han fikk komme inn og røre litt på seg.

Han fikk litt brokkoli og en drue, da ble han glad, han er veldig glad i brokkoli.

 

Ha en fin lørdag alle sammen!

 

Nettdyrlegen

NettDyrlegen.com

 

For ikke så lenge siden oppdagde jeg denne siden; http://nettdyrlegen.com/ Der kan man spørre en vetirinær helt gratis om spørsmål man lurer på og kanskje ikke tørr eller orker å dra helt til dyrlegen for å spørre. Det står allerede en del spørsmål dere inne fra før av så kanskje du ikke trenger å spørre. Dem skal svare innen en uke.

Jeg syns denne siden er kjempe bra! Det står mye informasjon om dyr og det står mye annet som artikler og tips.

 

 

 

Varmt på Koda

 

Koda har fortsatt vinterpels så han blir veldig varm av denne varmen vi har nå. Stakkar liten ligger flat ut i buret sitt. Håper han begyner å røyte snart og får sommerpels.

 

Noen bilder fra mandag:

Må drikke litt for å kjøle seg ned i varmen.

 

Video av Koda ute

video:video00100


Koda er ute og koser seg i det fine været. 

 

Pakke i posten

 

I går fikk jeg en pakke til Koda, det var en Oxbow Small Animal Edible Timothy Tunnel Habitat. Jeg tenker Koda skal få den på høsten når det blir litt kaldere ute. Den ser litt liten ut, men jeg vet ikke, kanskje den er større enn den ser ut som. Håper Koda blir glad i den i hvert fall! 

 

 

 

Jeg kjøpte denne på eBay, leger til link om noen er interessert http://www.ebay.com/itm/190599440903?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649#ht_3190wt_952 Jeg betalte under 100kr for denne med frakt og syns ikke det er noe dyrt. Siden jeg bor på en liten plass får man ikke tak i sånt på butikken og om jeg skulle ha kjøpt en sånn i en norsk nettbutikk hadde det kostet mye mer. Så er ganske fornøyd med kjøpet!

 

Håper dere alle får en fin dag!

 

 

FURminator

Jeg kjøpt en FURminator til Koda for noen dager siden. Jeg kjøpte den her: http://www.dyresjappa.no/products/furminator-sma-dyr-og-gnagere For 359 kroner, den ble levert ganske raskt.

Dette står om produktet: 

FURminator fjerner effektivt underpels og løse hår fra smådyr og gnagere. Dette profesjonelle trimmeverktøyet reduserer røyting med opp til 90% og anbefales af profesjonelle brukere verden over. Med den innebygde FURinjector fjernes løse hår lett fra verktøyet og det ergonomiske håndtaket gjør den behagelig å arbeide med.

 

Denne er veldig fin å ha i røyteperiodene, den fjerner mye mer pels enn en vanlig kam/børste. Jeg vil ikke at Koda skal få en hårball i magen av å slikke i seg for mye pels under røyteperiodene, så derfor kjøpte jeg denne. Jeg har ikke fått prøvd den enda. Jeg kommer til å skrive mer om den når jeg har fått prøvd den. 

 

Her kan dere se en video av hvordan den brukes: 

4 Pk Timothy høy fylt ball, tygge leke for kanin

 


Våt kanin

 

Det var fint vær ute, så jeg slapp Koda ut i luftegården. Han koste seg veldig, hoppet rundt og snuste på ting. Etter noen timer begynte det å regne, jeg trodde han ville gå inn i buret sitt for å ikke bli våt, men der tok jeg feil. Jeg måtte ut og hente han inn. Jeg tok han inn for å tørke han, han hadde blitt ganske våt i pelsen.

 Han var helt tørr igjen når jeg tok han ut i buret.

 

Den store kaninboka - Marit Emilie Buseth

Jeg lånte Den Store Kaninboka på biblioteket, jeg fant fort ut at dette var en bok jeg måtte ha. Alle som har kaniner eller tenker på å skaffe seg en kanin må kjøpe denne boken. Det står alt du trenger å vite om en kanin. Det står om kroppspråket, noe som er viktig å vite for å forstå kaninen din. Det står og om kostholdet til kaniner, hva dem skal ha og hva dem ikke skal ha og hvorfor de ikke skal ha dette. Det står om sykdommer kaniner kan få og førstehjelp. Det står om alt du trenger å vite.

Stikk gjerne innom bloggen hennes, hun skriver mye bra der om kaniner: http://maritemilie.com/

 

 

Boken innehoder:

Forord,

Innledning,

Kaninene presenterer seg,

Noe som passer for meg?

Der kaninene bor,

Huskaniner og sikring av bolig,

Atferd, læring og kommunikasjon,

Renslighet,

Fra snute til hale,

Hva skal kaninen spise,

Kastrering,

Den sosiale kaninen,

Uteliv,

World Wide Rabbits,

Produksjon av individ,

Etterord,

Takk,

Anbefalte bøker,

Kildeliste,

Omslagsbilder,

 

 

Jeg kjøpte denne boken her: http://cdon.no/b%C3%B8ker/buseth%2c_marit_emilie/den_store_kaninboka-8983646 for 247 kroner. Om du bruker denne koden får du fri frakt på bestillingen: xYuKc9yz

Koden er gyldig til 30-05-2012


Luftegård til Koda

Dere var veldig flinke til å gjette! 

Når det er fint vær ute, åpner vi buret hans så kan han hoppe inn og ut selv. Vi passer på sånn at han ikke hopper over gjerdet, eller en katt kommer og skremmer han.

Det er ikke helt ferdig enda, vi skal få et nett over sånn at Koda ikke kan hoppe ut og ingen dyr kan komme inn til han. Vi skal og sette opp en takrenne. Det kommer sikkert flere bilder når alt er ferdig.

 

Ha en fin dag alle sammen!

 

 

Hva tror du dette skal bli?

 

Det kommer noen bedre bilder senere.

Hva tror du dette er for noe?

 

En liten video av Koda

video:video0013


Her er en liten video av Koda, ute og koser seg. Den er filmet med mobilen så kvaliteten er ikke den beste.

 

Håper alle får en fin søndag!

 

 

Hvorfor du ikke skal gi kaniner blandingsfôr

Ca 80% av alle sykdomstilfeller hos kaniner skyldes nemlig feilfôring, og her har blandingsfôr en stor del av skylden. Dersom du vil unngå at kaninen din skal lide av sykdom og dyre veterinær-regninger bør du bytte ut blandingsfôret med en sunn kaninpellets. Koda får Oxbow Bunny Basics T, mange ser på den pelletsen som den beste for kaniner.

 

Hva er et blandingsfôr?

Et blandingsfôr er en fôrtype som består av biter med forskjellige farger og form.  Alle blandinger til smådyr har flere ingredienser som på forskjellige måter er skadelig for dyrenes helse.

Eksempler på blandingsfôr:

-Gnagerblanding

-Kornblanding

-Kaninblanding

-Frøblanding
Kaniner skal ikke ha blandingsfôr fordi det inneholder ting som kan være skadelige for kaniner.

Dette er ting som:

-Mais, erter, frø og korn som inneholder veldig mye stivelse.

-Løk, som bl.a. er immundempende og giftig for kaniner. 

-Solsikkefrø, som inneholder ca 50% fett (kaninpellets skal normalt inneholde maks 3% fett)

 

..næringsverdiene i blandingene er ikke tilpasset kaninens behov.

Dette er bl.a.:

-Fiber. Fiber er ekstremt viktig for kaninens helse. "Kraftfôr" til kanin bør inneholde minst 18% fiber, mens blandingsfôr inneholder for det meste rundt 10% fiber.

-Proteiner. Proteiner er også veldig viktig for kaninens helse, og feil mengde kan gi uheldige konsekvenser. Veldig mange blandinger inneholder langt mer protein enn det kaniner har godt av. 

-Fett. Veldig mange blandinger inneholder mye mer fett enn det en kanin trenger. For mye fett kan bl.a gjøre kaninen overvektig, og bidra til hjertesykdom hos eldre kaniner.

..kaninen vil ofte plukke ut sine favorittbiter i blandingen. Dermed får kaninen ikke en gang i seg de næringsstoffene som er i blandingen. De sunneste bitene er ofte de som kaninen vil legge igjen.

 

Hva med gnagere?

Blandinsfôr skal grunnet helt feil sammensetning heller ikke gis til gnagere. Å lage et fôr som passer til så mange forskjellige arter lar seg dessuten ikke gjøre, da de forskjellige artene har ulike næringsbehov og fordøyelsessystemer.

 

Hvilke skader kan blandingsfôr gi en kanin? 

De vanligste problemene knyttet til fôring med blandingsfôr er overvekt, løs avføring, for tidlig død, og i noen tilfeller bl.a. alvorlige fordøyelsesproblemer og kolikk.

Overvekt:

Blandingsfôr inneholder mye fett og karbohydrater. En voksen kanin bør f.eks. ha et kraftfôr med 1,5-2% fett, mens blandingsfôr gjerne inneholder det dobbelte. Overvekt er svært usunt og skadelig for kaniner, og kan ende opp med døden til følge.

 

Kolikk:

Bl.a. mais, erter, frø, korn og havre inneholder veldig mye stivelse, og er helt vanlige ingredienser i blandingsfôr. Dette er ikke et problem på kort sikt, men kan over tid være svært skadelig. En del stivelse nemlig kan passere gjennom tynntarmen, mens det meste blir ikke tilgjengelig før det når cecum, hvor kaninens "blindtarmsavføring" blir produsert. I cecum gjør stivelsen at cecum eser opp fort. Dette kan føre til bl.a. oppblåsthet og kolikk. Kombinert med det lave fiberinnholdet i fôrblandinger (fiber er viktig for å forhindre esing i cecum) øker risikoen for kolikk og oppblåsthet ytterligere. Ubehandlet kolikk kan være dødelig.

 

Forstoppelse:

Blandingsfôr har flere forskjellige ingredienser som kan gi kaniner alvorlige fordøyelsesproblemer. Dette kan være ting som frø, mais, korn, erter og nøtter. Gjennom forskning har man funnet ut at disse kan bidra til en giftig overflod av dårlige baktierier i tarmen, kalt enterotoxemi. Forstoppelse kan ta livet av en kanin.

 

Hvorfor selges det blandingsfôr når det er skadelig? 

Dette skyldes i hovedsak likegyldighet og uvitenhet fra butikker, leverandører og produsenter. Profitt blir gjerne førsteprioriteten.

I tillegg er korn såpass billig på verdensmarkedet at de får solgt fôrblandingene sine med stor profitt.

I gamle dager ble kaniner fôret med blandinger for å få kaninene fortest mulig opp i vekt, slik at de kunne slaktes.

 

Hva kan man gi isteden for blandingsfôr? 

Isteden for fôrblandinger bør man gi kaninen kaninpellets. God kaninpellets inneholder de næringsstoffene kaninen trenger i tillegg til de som er i høyet. 

Noen bra pelletstyper:

  • Oxbow Bunny Basics T 
  • Supa Rabbit Excel
  • Science Selective
  • Cuni Complete

 

Finnes det fôrblandinger som ikke kan være skadelige? 

Nei. Alle fôrblandingene på markedet inneholder flere ingredienser som på forskjellige måter er skadelig for kaninens helse. 

 

Når man ikke merker skadevirkningene:

Det er ikke alltid eieren merker de skadene fôrblanding gjør. Fôrblandinger er i hovedsak skadelig over lengre tid, og forårsaker for tidlig død hos mange kaniner.

Det man vanligvis merker best, er at kaninen blir overvektig og får diaré, noe som fører til redusert livskvalitet.

Selv om ikke alle kaniner får forstoppelse eller kolikk av fôrblanding, og har overlevd i flere år, er fortsatt risikoen for alvorlige sykdommer langt høyere enn dersom kaninen hadde fått kaninpellets. Dette er en fullstendig unødvendig risiko.

80% av sykdomstilfeller hos kanin skyldes feilfôring, og her har som sagt fôrblandinger en veldig stor del av skylden.

At en kanin har overlevd en periode på fôrblanding er altså ingen grunn til å fortsette gamblingen med kaninens liv og helse.

 

Kilder :

Kaninhold

Kanin.org

NOAH - for dyrs rettigheter

MediRabbit

DB Norge avd Oslo og Akershus

House Rabbit Society

 Vær så snill å ikke gi kaninene dine denne typen mat!

 

 

Ute og koste seg i det fine været

I går var det kjempefint vær ute. Vi tok bånd på Koda og slapp han ut i hagen, han koste seg masse. Det så ut som alt gikk bra med foten, han hoppet mye og løpte ganske fort, jeg tror ikke han ville ha gjort dette om han hade vondt. Vi passet godt på han, vi måtte skremme nabokatten vekk flere ganger, jeg vil ikke ha den i nærheten av Koda. Det er ikke sikkert katten kommer til å gjøre noe med Koda, men man kan aldri være sikker.

Takk for alle de fine kommentarene!

Det ble dessverre noen dårlige mobil bilder. Her ligger Koda og slapper av under en busk i skyggen.

 

Håper alle får en fin dag!

 

LilleKoda

LilleKoda

0, Stord

På slutten av sommerferien kom Koda til Sæbø Gard. Han satt under buret til dei andre kaninene der. Sæbø Gard hadde ikke noe sted å ha han, så dei skulle avlive han. Mamma tok han med hjem til oss mandag 29. august.

LilleKodaKategorier

Arkiv

hits