hits

juni 2012

Dyrepoliti i Norge

Vær så snill å skriv under på denne kampanjen: http://www.underskrift.no/vis.asp?kampanje=1331

Dette står om kanmpanjen: Vi krever at stortinget oppretter en slags dyrepolitienhet som kan ta seg av store og små dyr som har blitt mishandlet eller er i nød! Mattilsynet slik det fungerer i dag har for lite makt og kapasiet i forhold til en del dyrs livssituasjoner.Jeg mener det er veldig viktig å ha dyrepoliti i Norge, det er mange som er stygge med dyrene sine. Disse dyrene trenger å få skikkelig hjelp!

 


Hvordan kan noen være stygge mot dyr? Jeg skjønner det ikke.Kommer du til å skrive under på kampanjen?


Nyttig video fra YouTube

 

Denne filmen er lurt å se om du tenker på å skaffe deg en kanin eller om du har en kanin, eller du bare er interessert i kaniner.

 

God helg alle sammen!

 

Hva syns du om filmen?

 

Koser seg i varmen
I dag har det vært kjempefint vær, det er til og med varmt. Koda koser seg ute. Det er litt for varmt for han så han holder seg mest i skyggen.

 

Kaniner kan bo ute om vinteren om du følger disse punktene:


Jeg kan ikke så mye om akkurat dette, så jeg skriver noe av det som står i Den Store Kaninboka og fra Marit Emilie sin blogg.

 

Det er ikke bare vi som fryser om vinteren, dyr fryser dei og, spesielt når dei bare sitter ute i et lite bur, kanskje midt i vinden. Kaniner kan få helsemessige plager av dette, som benskjørhet, forkalkningsgikt, porøse knokler. I tilleg til lidelser i muskler og ledd, vil et kaldt og trekkfult bomiljø kunne føre til alvorlige luftveis plager. Kaniner er flink til å skjule sitt ubehag. Derfor er det mange som tror det er uproblematisk å ha kaniner boende ute i kuldeperioder. 

Varmelamper i kaninhus er også et alternativ. Alle kaniner ute burde ha varmeplater, såkalte SnuggleSafe, etter å ha varmet platen i mikrobølgeovnen et par minutter, holder den varmen i ca 10 timer og kan fint legges under kaninens sovested. Den er bite og krafsetrygg. Sørg for å ha ekstra høy og halm i kaninhuset som kan fungere som isolasjon. Husk at du må skifte på og rense buret oftere enn vanlig for å holde det tørt og rent. Kaninen vil trolig være mer inne i huset enn i luftegården enn normalt på grunn av kulden. 

En kanin som er vant med å bo inne, kan ikke flytte ut mens det er kjølig. Det kan ikke være minusgrader, og temperaturen bør være behagelig. I nordisk målestokk betyr det gjerne at huskaniner ikke kan flytte ut før i slutten av mai. Av samme årsak kan man heller ikke kjøpe en kaninunge og flytte denne ut før det er sommer. Innekaniner kan luftes en tur ute på vinteren, så lenge de er i aktivitet og det ikke er mange kuldegrader.

Buret er over bakkeplan og gjør at kaninen utsettes for all slags vær og temperatur, noe de i naturen ville ha søkt tilflukt for. Det er derfor vårt ansvar å sørge for at kaninene har det best mulig.

Kaniner er svært sosiale dyr og det er følgelig ikke akseptabelt å la en kanin bo ute alene, særlig ikke på vinteren, hvor man selv på grunn av ufyselig vær ikke orker å være like mye sammen med familiedyret som bor i hagen. Om man har kaniner boende ute må de alltid få være to.

Når det er minusgrader fryser vannet. Det er derfor viktig å påse at kaniner har friskt og rennede vann tilgjenglig. Det første du må gjøre om morgenen, er derfor å sjekke om vannet  og flasken har frosset, for dermed å skifte denne umiddelbart sørg alltid for å alltid ha ekstra flaske tilgjenglig. Flaske trekk kan også kjøpes, disse vil forhindre at vannet fryser. Vær oppmerksom på at selve flasketuten ikke fryser. Jeg anbefaler å bytte flasken med en vannskål, så slipper kaninen å slikke på en kald flasketut. Jeg har lest en plass at kaniner kan fryse fast tungen på flasketuten, jeg er ikke helt sikker på om dette er sant, men vil ikke finne ut av dette med Koda, eller noen andre kaniner.

Kaniner som lever et stillesittende liv, utvikler ofte benskjørhet og forkalkningsgikt. Porøse knokler og redusert bevegilighet gir kaninen sterke smerter, som den på kaniners vis skjuler så langt det går. Medvarende kulde og fuktighet forsterker lidelsen. Kaniner bør derfor alltid ha tilgang på en luftegård så den kan bevege seg fritt!

 

Om man har kaniner boende ute på vinteren må man altså sørge for:

-kaninene har selskap av en annen kanin.

-Kaninene har stor nok plass å bo på.

-Kaninene har alltid tilgang til lun og tørr soveplass.

-Kaninene har alltid friskt høy og vann som ikke er frossent.

Hvis man ikke kan tilby kaninene overnevnte punkt, bør man la kaninen bo inne på vinteren.

 

Kaniner har behov for mosjon og bevegelse hver dag hele året!  


Noe av hva kaniner trenger for å ha det bra

 

Siden dette er en blogg om Koda kommer jeg til å skrive hva kaniner tregnger for å ha det bra, men det er mye vi mennesker må ha for å ha det bra også.

 

En kanin trenger å ha tilgang på friskt, grovt og grønt høy hele tiden!

En kanin trenger å ha tilgang på rent vann hele dagen!

En kanin trenger å ha stor plass så den kan bevege seg!

En kanin trenger å ha det rent og fint i buret sitt!

En kanin trenger å ha selskap av andre kaniner! (Ikke marsvin eller andre dyr)

En kanin trenger stell av pelsen!

En kanin trenger variasjon i kosten, litt grønnsaker og frukt for dagen!

En kanin trenger en plass den kan gjemme seg og føle seg trygg!

En kanin trenger et sikkert sted der ingen andre dyr kan komme inn og skade den!

 

Tror jeg har skrevet ned det viktigste.

 

 

Hva trenger du for å ha det bra?


På leiting etter et kanin bur

 

Vi har begynt å leite etter et kaninbur til kaninungen vi skal få oss. Det er ikke så lett, vi vil ha et stort bur så kaninen kan bevege seg litt.

Vi likte veldig godt dette buret:
Dette buret fant jeg her for Kr 4.267. Jeg syns det ser greit ut, men jeg vil se på det før jeg kjøper det. Håper dem har dette buret i butikkene og ikke bare på nettbutikken.

Vi har sett litt på dette buret også, men vi tror kanskje det blir vanskelig å gjøre rent i buret. Dette er fra her for kr 1.590.

 

Dette buret virket helt greit, men jeg ville nok ha lagt på et gulv nede sånn at det ikke ville ha blitt så kaldt om vinteren.

Dette buret fant jeg her for kr 1. 849.


Det er ikke så lett å finne noen store bur som virker bra nok.

Håper vi greier å finne et bur vi liker tilslutt.

Tenkte kanskje på å kjøpe det samme buret som Koda har, men vi er ikke sånn veldig fornøyd med det.


Endelig!

Da var endelig stingene tatt! Så nå er Koda ute og kose seg kjempe masse, er så godt å se han gald i gjen! Han er så søt der han hopper rundt, og spiser gress. 

Det er litt varmt for han i dag.Håper dere alle får en kjempe fin helg!

 

Det positive med kastrering av kaniner

Positivt:

 • Forebygger sykdommer som livmorkreft hos hunnkaniner
 • Kan ha flere kaniner sammen
 • Motvirker hormonelt stress og fustrasjon
 • Hunnkaniner unngår innbildt gradivitet
 • Kan bli roligere
 • Flinkere til å bruke dokassen
 • Mindre territoriell atferd 
 • Kan bli mer kosete
 • Kan bli mindre graving og gnaging

 

 

 

Negativt:

 • Kan sovne inn under narkose
 • Kan få betennelse etter operasjonen, bukhinnebetennelse kan hunnkaniner få
 • Utvikle betennelse i såret

 

En liten film

video:video0017


En liten søt film av Koda ute i luftegården sin. 

Koda kos inne

Jeg tok med meg Koda inn i dag, sånn at vi fikk sjekke stingene og om alt så bra ut. Det gjorde det heldigvis! Han fikk og røre på seg, det er ikke så stor plass å røre på seg i buret, uheldigvis.Jeg la ut teppene hans, sånn at han skulle ha større område å bevege seg på. Han liker ikke å gå på gulvet for det er så glatt, han bare sklir på det. Jeg tok opp høyet sånn at han skulle ha noe å spise på, og så la jeg ut noen ting han kunne undersøke.
 

Ikke så bra bildet, men jeg syns det var så søtt.Jeg satt opp treningsskoene mine, sånn at han kunne undersøke dem.Koda snur rumpen til kamaraet. For en frekking!Vaske foten sin rein og fin.


Vaske øret sitt reint og fint.

Jeg brukte Furminatoren på Koda, her er litt av pelsen jeg fikk fra han.

 Må undersøke alt.

Gjøre seg rein og fin.Gjøre seg fin for jentene.
Jeg fant en video i arkivet

video:video0016


Jeg fant en video i arkivet som jeg ikke har lagt ut på bloggen. Videoen er filmet for en stund tilbake.

Han er så søt og morsom når han hopper rundt og gjør noen rare sprell.

Jeg gleder meg til å se at Koda koser seg ute, la tiden gå fort. Det er så trist å se han sitte i buret sitt. Det er vanskelig å ikke kunne sleppe han ut, spesielt nå som det er så fint vær. 

 

 

FURminator

 
Furminatoren er veldig bra, den får tak i mye løs pels. Når jeg bruker en vanlig kaninkam får jeg nesten ingen pels på kammen.

Furminatoren fjerner effektivt løs pels, noe som er kjempebra i røyteperiodene. Jeg vil ikke at Koda skal få hårball i magen av å ha slikket i seg for mye pels.

Det virker som Koda har begynt å røyte, jeg ser det er mye løs pels i buret, så fremover skal jeg bruke furminatoren mye. Det er litt vanskelig å bruke den på Koda siden han bare flytter på seg.

Jeg er glad for at jeg kjøpte den, håper det kan hjelpe Koda gjennom røyteperioden uten noen hårball.

 

Tiden etter kastreringen

Det er veldig hardt for meg å se hvor frustrert Koda er fortiden, han får ikke komme ut av buret før stingene er tatt, og dei skal bli tatt ut etter 10-12 dager etter kastreringen. Koda har så lyst til å komme ut av buret, og jeg skjønner han godt! Vi bør sjekke ut såret hans hver dag, men han liker absolutt ikke å bli løftet på så vi sliter veldig med å løfte på han, ikke vil vi gjøre noe som kan være vondt for han med tanke på opperasjonen. Det er veldig tungt, jeg vil så gjerne at dagene skal gå fort sånn at Koda blir bedre og får komme ut og kose seg igjen!

Rengjøring

I dag har jeg og søsteren min vasket buret til Koda, mens han var hos dyreklinikken. Jeg vasket buret nede, siden det ikke er så lenge siden vi vasket buret oppe. Også støvsugde vi både oppe og nede, og det trengtes virkelig. Jeg liker ikke dette buret i det hele tatt, det er så mange sprekker der høy, strø og mat detter nedi og i verstefall kan råtne, ikke kjekt!

 

Jeg skrubbet godt den svarte, men alt gikk ikke helt vekk. Her soltørker dei.

 

 

Før
Etter

 

Før

EtterDet hvite du ser er der jeg har vasket, fargen går av, enda en dårlig ting med dette buret.

 

Jeg kjøpte Yesterdays News i dag så jeg skal ha i do hjørnet til Koda, Yesterdays News skal ikke støve og det er viktig siden støv kan irritere såret til Koda.

Dette står om Yesterdaus News i Den Store Kaninboka:

Yesterdaus News er laget av resurkulerte aviser. Pelletsen sørger for en effektiv odørkontroll, og den gode absorberingsevnen fører til at dokassen også holdes tørr og behagelig. Pelletsen smuldrer ikke opp, inneholder ingen giftige stoffer, og vil dermed ikke avgi støv eller føre til irritasjoner i kaninens luftveier.

 

Alt gikk bra under kastreringen, nå håper jeg såret gror fint uten komplikasjoner!

 

Trygge bær og frukt

På grunn av høyt sukkerinnhold bør det ikke gis mer enn 1 ts om dagen.

Blader fra bærbusker som rips, solbær, bjørnebær, bringebær og stikkelsbær er trygge.

 
Informasjonen og bilder er hentet fra: 
http://kanin.org/frukt_baer og Den store kaninboka.

 

Viktig: Kaniner takler ikke hurtig endring i kostholdet. Alle nye matvarer må derfor introduseres over tid.

Viktig: For at kaninen skal spise mest mulig høy er det viktig at man ikke gir for mye pellets, grønt eller annet godt! 


Kastrering
På fredag gikk jeg og søsteren min innom dyreklinikken og bestilte kastrering til Koda, så på mandag skal Koda kastreres.

Så nå skal jeg lese litt om kastrering her.


Bildet er tatt igjennom gjerdet, derfor er det litt grønt.Dere får ønske Koda lykke til på Mandag! Håper virkelig alt går bra, blir så klart veldig bekymret og redd for at noe skal gå galt.

 

Trygge grønnsaker
Bilder og informasjon er hentet her: http://kanin.org/gronnsaker og Den store kaninboka. 

 

Man bør heller servere den ferske grønne toppen av gulroten om man skal gi noe av gulrotplanten til kaninen. Dette på grunn av mye sukker i roten. Siden gulrotgresset ikke spises av mennesker, er disse ofte grundig sprøytet med fæle sprøytestoff. Det er derfor best å kjøpe økologiske gulrotbunter, spise gulrøttene selv og gi kaninene gresset på gulroten. Om du vil gi kaninen din gulrot bør du ikke gi mer enn 1 cm.

Det er viktig å ikke gi for mye grønnsaker, salater, frukt og pellets for det kan gå utover høyspisingen. 

Mørke salatsorter er mer næringsrike enn lyse.

 

Hvor mye grønt skal man gi?

Ettersom høy er hovedforet til kaniner, skal grønnsaker gis med måte.

Mengden må justeres etter hva kaninene er vant til og tåler. 2 dl friske grønne blader er noe de fleste kaniner tolererer.

 

Viktig: Kaniner takler ikke hurtig endring i kostholdet. Alle nye matvarer må derfor introduseres over tid.

Viktig: For at kaninen skal spise mest mulig høy er det viktig at man ikke gir for mye pellets, grønt eller annet godt! 


Trygge greiner

 

Blader fra bærbuskene bjørnebær og bringebær også er trygge.

 
Informasjonen er hentet fra: 
http://kanin.org/kvist  og Den store kaninboka.

Viktig: Kaniner takler ikke hurtig endring i kostholdet. Alle nye matvarer må derfor introduseres over tid.

 

Viktig: For at kaninen skal spise mest mulig høy er det viktig at man ikke gir for mye pellets, grønt eller annet godt! 

 

 


Et lite sprell

video:video0015


En glad Koda ute i det fine været.

 

Trygge urter


Husk at grønt skal introduseres gradvis, og bør begrenses slik at det ikke går ut over høyspising og forårsaker diaré. Kaniner er forskjellige, så det kan være lurt å holde øye med avføringen når nytt introduseres eller mengden økes.


Er du i tvil om at det er rett urt, la være å gi urten til kaninen din. 

 


NB! Vær varsom med å gi kløver, da det fremgår enkelte steder at denne kan være hard mot sarte mager - inntak kan forårsake oppblåst mage. I tillegg er kløver mektig kost som egner seg dårlig til overvektige kaniner. 

 

Informasjonen og bildene er hentet her: http://kanin.org/urter og Den store kaninboka.

 

Viktig: Kaniner takler ikke hurtig endring i kostholdet. Alle nye matvarer må derfor introduseres over tid.

Viktig: For at kaninen skal spise mest mulig høy er det viktig at man ikke gir for mye pellets, grønt eller annet godt! 

 

 

 

Trygge planter (ugress/blomster) for kaniner

Informasjonen er hentet her: http://kanin.org/ugress og Den store kaninboka.

 

 Viktig: Kaniner takler ikke hurtig endring i kostholdet. Alle nye matvarer må derfor introduseres over tid.

Viktig: For at kaninen skal spise mest mulig høy er det viktig at man ikke gir for mye pellets, grønt eller annet godt! 


Mat

Det er kjempefint vær i dag, så Koda skal få kose seg masse ute.

 

God helg!

video:video0014


Håper dere alle får en fin helg! 

Koda og Lula

Koda og Lula

7, Stord

På slutten av sommerferien kom Koda til Sæbø Gard. Han satt under buret til dei andre kaninene der. Sæbø Gard hadde ikke noe sted å ha han, så dei skulle avlive han. Mamma tok han med hjem til oss mandag 29. august, 2011.

LilleKodaKategorier

Arkiv